NL Leert Door

NL Leert Door nader toegelicht

Als onderdeel van het corona crisispakket heeft het kabinet financiële ondersteuning geboden om je met behulp van ontwikkeladvies of scholing aan te passen aan de nieuwe economische realiteit.

HET PER 1 DECEMBER 2020 BESCHIKBARE BUDGET VOOR 55.000 GRATIS

ONTWIKKELADVIESTRAJECTEN WAS IN ÉÉN DAG  VERGEVEN! 

JE KUNT JE NIET MEER AANMELDEN VOOR EEN GRATIS TRAJECT.

 

Aanleiding voor NL Leert Door regeling

Het is duidelijk dat de impact van de corona crisis op de arbeidsmarkt enorm groot is. De arbeidsmarkt wordt  geconfronteerd met fundamentele en vaak blijvende veranderingen. In verschillende sectoren staat de werkgelegenheid fors onder druk. Veel mensen hebben hun baan al verloren of dreigen die te gaan verliezen. Dit betekent dat veel werkenden zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit en zich moeten voorbereiden op een andere manier van werken of zelfs ander werk. Om je op deze nieuwe omstandigheden voor te bereiden wordt er geld vrijgemaakt voor ontwikkeladvies en scholing voor behoud van werk of voor een switch naar ander werk.

Doelstelling van de regeling

NL Leert Door heeft tot doel om mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen of al verloren hebben en een overstap  naar ander kansrijk werk zullen moeten maken. Het is de bedoeling dat zij met behulp van ontwikkeladvies of scholing hun huidige werk op een andere manier kunnen invullen of klaargestoomd worden voor banen waar op dit moment wel behoefte aan is.

Voor wie en wanneer?

Deze regeling is niet alleen bestemd voor werknemers in de sectoren die getroffen zijn, maar ook voor iedereen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en op zoek is naar ander werk. De regeling staat dus ook open voor werklozen, flexwerkers, zzp’ers en zelfstandig ondernemers die geen opdrachten meer krijgen. De regeling is vanaf begin augustus beschikbaar gesteld maar door de enorme belangstelling al weer per 2 september gesloten omdat toen het subsidieplafond werd bereikt. De verwachting is echter dat er op korte termijn opnieuw budget beschikbaar komt. 

Bedreigde en kansrijke sectoren

De meeste banen verdwijnen naar verwachting in de zakelijke dienstverlening (uitzendbranche en reisbureaus), horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart. Ook andere sectoren moeten rekening houden met een groot verlies aan banen in 2020. Het gaat om de metaal en technologische industrie, detailhandel non-food, autohandel, personenvervoer over land en overige dienstverlening (waaronder kappers). Een derde van alle werknemers in Nederland werkt in een sector met een hoog risico op sterke afname van de werkgelegenheid. Het gaat in totaal om 2,4 miljoen werknemers,     

De kansberoepen zitten vooral in de sectoren: Gezondheid- en welzijnszorg, openbaar bestuur, post- en koeriersdiensten. De functies in deze sectoren zullen nog nader geduid moeten worden. Er zijn een aantal beroepen waarbij de kans op werk al jaren groot is. Denk aan hoveniers, verpleegkundigen, timmerlieden, elektriciens, installatiemonteurs, maar vooral medewerkers in digitale beroepen als online marketeer, programmeur of data analist, online marketing.